Zlé oko může postihnout každého. Co vás před ním ochrání?

Víra, že zlý pohled může způsobit uhranutí, které vede k neštěstí, existuje v mnoha kulturách po tisíce let. I ve dvacátém prvním století proto u sebe lidé nosí ochranné amulety nebo talismany pro štěstí. Bižuterie, která má člověka chránit, přitahuje stále více lidí. A podobně je to i s lidmi, kteří umí uhranutí stáhnout. Ti, o kterých se ví, že mají takové schopnosti, mají plné ruce práce. Čím to je?


I přes veškerou technickou vyspělost a pokrok vědy a umělé inteligence jsme stále jen lidé, kteří něco cítí a vycítí. Dokážeme vnímat, když je někdo v okolí negativně vyladěn a střílí po nás neviditelné šípy svých negativních myšlenek.

V současném světě je pro mnohé lidi úspěch synonymem pro honbu za bohatstvím, pozicemi, slávou a lidé se nevyhnou neustálému porovnávání s druhými a poměřování toho, kdo má větší bábovičku. Někteří často ani nemusí řešit druhé lidi, ale to neznamená, že druzí lidé neřeší je. Úspěch, rodina, atraktivní vzhled, zdraví, děti, to vše může vzbuzovat velkou vlnu negativních emocí, které bývají nábojem uhranutí neboli zlého oka. Pod tímto názvem se skrývá nepřejícný pohled něčích oči. Ale kletba uhranutí – spíše uřknutí je možné také slovem,dokonce i negativní myšlenkou. Může k tomu dojít náhodou, nechtěně a někdy ani sám útočník neví, co vyslal a že něco vyslal.

Jak poznat, že jste terčem zlého oka?

Zcela odolný není nikdo, a tak se tedy vyplatí mít povědomí o tom, jak tyto věci fungují a jak zlé oko neutralizovat, když už byly energie vyslány. Mohou se skrývat za neupřímnou lichotkou, úlisným pozdravem, okatou chválou. Vše, co v životě prožíváme, je na očích druhých, a žádná událost neleží mimo zásah lidského pohledu. Povýšení v práci, stěhování do nového domu, svatba, narození dítěte, to vše živí závist.

Zlé oko se může projevit vyčerpaností, bolestí hlavy, která neodezní ani po podání léku od bolesti, ale typickým příznakem je série smolných událostí. Začaly páchnout odpady a nakonec praskla odpadní roura, rozbíjí se vám opakovaně věci počítač auto, mobil spadne do vody, klíče do kanálu, opakovaně si zabouchnete klíče v bytě, ukradli vám peněženku s doklady. Pohádali jste se s kolegy v práci, vylili na sebe kávu, rozbila se vám zbrusu nová televize, cestou domů se vám stala dopravní nehoda… Je dobré se zamyslet, kdy to začalo a zda jenormální, aby se spustila takováto lavina nepříjemností. Často z toho nejsou vyjmuti ani členové rodiny. Pak už jenom číháte, co to bude tentokrát. Je vůbec přirozené a logické, když se nakupí naráz tolik nepříjemností? Většinou o tom lidé přemýšlí až tehdy, když si něčím takovým projdou.

Jak se bránit?

Vždy je nejlepší požárům předcházet, než je potom hasit.V tomto případě pomůže i drobná dekorace, která zdaleka nemusí sloužit jen ke zkrášlení prostoru.
Na modrý talířek můžete vysypat sůl do tvaru kruhu. Doprostřed dáte stroužek česneku, na ten zrnko pepře a talířek pak umístíte tak, aby nebyl na očích. Pokud se v tomto vašem amuletu objeví nějaká změna, třeba bude vypadat jinak, než jste ho zanechali (například se na česneku objeví nějaká rýha, vypadne pepř, objeví se rýha v solném kruhu…), pak to vypovídá o tom, že do sebe vstřebal zlé oko. 

Také můžete blízko dveří postavit velké zrcadlo. To může zlé oko odrazit zpět vysilateli ještě dřív, než nadělá škodu. 

Někdy se stane, že hosté odejdou a vy nemáte dobrý pocit, něco je jinak. Potom je dobré prostory vykouřit bylinkami či kadidlem. Pokud jste hostili více lidí a někdo z nich se rozhlížel se závistí, je dobré pálit borovicové dřevo a trochu rozmarýnu. Ten je skvělým ochráncem i tehdy, pokud ho vysázíte kolem domu. Působí pak jakoskvělý ochranný štít.

Jednoduchým a funkčním způsobem ochrany domova je sklenka vody u vchodu. Měl by v ní plavat modrý korálek a vodu je nutné každé tři dny vyměnit.

Ochrání vás amulet nebo talisman?

Je důležité vědět, že amulet není to samé, jako talisman. Každý z nich má jinou funkci.  Amulet zajišťuje ochranu před negativními energiemi a situacemi a talisman má přinášet štěstí tomu, kdo ho nosí. 

Existuje hodně starodávných amuletů s velkou ochrannou mocí. Dají se koupit v zemích jejich původu, v podobě bižuterie nebo u šperkařů. Amulet si můžete vyrobit i sami. Bude vaším strážcem, proto byste ho měli mít vždy u sebe, ve své blízkosti. 

Talismanem zase může být vlastně cokoliv. Každý někdy měl nějakou šťastnou tužku, kterou psal u zkoušek nebo podepisoval důležité dokumenty. Mohl to být i svetr, který svému nositeli přinášel štěstí. Někdo zase svůj šťastný kámen někdo věší nad dveře podkovu.


Hodně lidí si myslí, že zlé oko může zneškodnit pouze ten, kdo se vyškolil a získal zkušenosti, nebo kdo umí udělat tajný nebo rodinný rituál předávaný z pokolení na pokolení. Zlé oko může porazit každý, kdo se to naučí. Je to ale náročné, a když už si vyberete konkrétní techniku, je potřeba ji zdokonalovat celý život. Užívají se k tomu jednoduché rekvizity, například voda, svíčky, zápalky, barevné provázky či stužky, obvykle červené či modré, papír nebo semínka. Během rituálu se vyslovují zaříkadla či modlitby směřované k rozličným božstvům.Důležité je, abyste cítili blízké propojení s daným svatým či s božstvem a cítili se dobře při práci s konkrétními rekvizitami.

Jak odvrátit zlé oko od dítěte

V našich krajích se dává červený provázek na kočárek či oblečení dítěte, případně na jeho zápěstí. Jasná barva má rozprášit zlý pohled směrovány tím směrem. Není nutné, aby byl takovýto amulet vidět, i tak bude dítě chránit. V Itálii se například váže červená mašlička na vnitřní stranu oblečení. 

Jak ochránit manželství či domov


Pokud se chcete vyhnout zlému oku o svatebním dnu, připravte si bylinný amulet. Poplivejte symbolicky lístek bazalky, ten srolujte, převažte modrou bavlnkou a na konci svého svatebního dne ho spalte. Pokud vám dělá zlé oko těžkosti v manželství, hodí se svazek petrželové nati převázaný červeným provázkem. Tím se má večer tak, jako košťátkem, zamést postel. Druhý svazek sušené petržele vložte do plátěného sáčku a dejte pod matraci.
Vaše auto zabezpečí lžička olivového oleje s kouskem česneku. Kapičku takového oleje je potřeba namazat na dveře a každé okno.
Velkou ochrannou moc mají hřebíky, ty s sebou vždy nosili exorcisté. Devět hřebíků nošených s sebou v sáčku a v domě pověšených odežene zlé oko. 

Hřebíkem můžete ochránit i místo své práce. Stačí, když jeden hřebík připevníte lepicí páskou pod svůj pracovní stůl tak, aby směřoval hrotem směrem od vás.
Někdy je na místě rychlá pomoc. Když cítíte negativní energii a nemáte podmínky ani čas na běžný rituál, postačí obyčejná zápalka. Když zápalka hoří, oheň čistí. Doporučuje se při tom zašeptat modlitbu či ochranou mantru.
A nakonec nejjednodušší způsob, jak se vyhnout zlému oku. A tím je nepřechvalovat se. Když mluvíme příliš mnoho o svých životních úspěších, jako kdybychom sami ze sebe dělali terče zlého oka, protože se vždycky najde někdo, komu vaše úspěchy nejsou po chuti. Když vás druzí nadměrně chválí, vždy se vyplatí odvrátit kompliment. Můžete říct: „Děkuji, ale vlastně dneska se mi stalo …,“ a říct nějaký drobný problém, nicméně pravdivý. Důležité je své štěstí moc nepokoušet. 

Pro Kartářky světla Hel

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy po ruce, stejně tak, jako váš telefon. Rády vám odpoví.

Víkendový horoskop: Co nese Slunce ve Vahách?

Pátek 20. září přinese nostalgickou náladu díky Luně v opozici s Venuší a v kvadratuře s Plutem. Na přetřes přijdou vzpomínky na staré lásky ...

Ztratila se vám někde vaše duše?

Je vůbec možné ztratit duši? Naši předkové v různých kulturách a v různých dobách si mysleli, že ano. A věděli proč… Jak jinak by se nám ...

Magické rituály: Zaklepat do dřeva

Už jste o tom také někdy slyšeli, nebo to občas děláte, aby se „to“ nepokazilo? A víte, odkud klepání do dřeva pro zahnání smůly pochází? ...

Andělský horoskop od 19. 9. do 18. 10.

Býci si poradí s hromadou nových informací, Panny čeká moře nabídek, Kozorozi se budou aktivně brát o své štěstí. Co vzkazují vaši andělé vám? Živel ...

Již ve středu nastane zářijový úplněk. Co nese pro jednotlivá znamení?

Ve středu 18. září nastane úplněk ve znamení Ryb spojený s částečným zatměním Luny. Tento úplněk nebude jako ty ostatní. Nese silné energie, které povedou ...

Samuelčiny šamanské vzkazy 16.9 – 22.9.2024

Pro Berany a Štíři - SVOBODA VOLBY Berani a Štíři, tento týden bud hodně trpělivosti a hravosti! Možná budete muset řešit nějakou zapeklitou situaci, ale ...

Karta týdne 16.9.-22.9. je Eso disků. Mocný talisman nese štístko

Vodnáři, zatoužíte po dobrých stránkách života, které však uspokojí příjem peněz. Sentimenty stranou, zaměříte se na peníze. Raci, na cestě jsou investice do rodiny a ...

Těchto pár věcí si odpusťte a váš život bude šťasnější

Přestaňte být ta hodná holka! Snad každá žena má vizi nějakých kritérií pro svého budoucího partnera. Pak však potká drsnějšího chlapce a ten jí zcela ...

Týdenní horoskop 16.9.-22.9. Co přinese úplněk se zatměním?

V pondělí 16. září nás k povinnostem popožene kvadratura Luny s Uranem. Kolem poledne vejde Luna do znamení Ryb a připomene, že ve spěchu se ...

Kaštany nás chrání před negativní energií

Je tu sezona kaštanů. Kromě toho, že jsou kaštany výborná potrava pro lesní zvěř, mají podle tradice také skvělé energetické vlastnosti. Dokážou ovlivnit vibrace energie, ...
Příspěvek byl publikován v rubrice Články a jeho autorem je Helen Stanku. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Autor: Helen Stanku

Jsem kartářka, která s kartami dospívala. Karty byly vždy mými kamarádkami a také mne štvaly. Hádala jsem se s nimi. Zkoušela jsem je obměkčit a časem jsem pochopila, že musím začít u sebe. Karty reagují na mne, na moje podvědomí a na energie člověka, jemuž vykládám. Tyto energie jsou proměnlivé, jako všechno kolem nás.