JAK SI UCHOVAT SVÉ OSOBNÍ KOUZLO V DOBĚ PADAJÍCÍHO LISTÍ?

V každém ročním období se hodí být šik a k tomu je potřeba být i fit. Léto nás opustilo a období kouzelných slunečných rán a lehkých freshů střídá čas, kdy nás sice stále budí zvuk ptačího zpěvu, ale vstávání do tmy nepřidá. Příroda se umí připravit a přizpůsobit a co teprve my?
Je tady podzim. Rýmička, kašílek či chřipečka a jiné mrzké bacily zákeřně číhají, aby nás drze oslabily. Jakou obranu můžeme zvolit, abychom je udrželi v bezpečné vzdálenosti?
CO JÍME, TÍM JSME, TO PŘIJÍMÁME A TÍM REZONUJEME.
Podzim je čas pro úpravu stravy tak, aby byla výživná a podpořila imunitní systém při přechodu do chladnějšího počasí. Strava vhodná pro podzim by měla obsahovat sezónní potraviny, které zahřejí naše tělo, posílí jeho imunitu a zajistí nám dostatek spokojené energie. Podzim je z hlediska výživy důležitým obdobím, protože předchází zimě, kdy tělo obvykle trpí nedostatkem vitamínů. Ovoce a zelenina, které v létě zaujímají v jídelníčku ústřední místo, ustupují těžším a tučným masitým jídlům. Přechodné období je proto velmi vhodným časem pro ozdravné diety s ovocem, které našemu tělu pomůže vyrovnat se s těžkou zimní výživou.
Množství ovoce, které je sezónní a roste na přirozeném slunečním světle, nám umožňuje nasytit naše tělo enzymy, vitamíny, minerály, stopovými prvky a antioxidanty. Posílí ochranné funkce organismu a pomohou nám přečkat chladné období bez virových onemocnění, které je často provázejí. Zdravá imunita nás chrání před infekcemi a má příznivý vliv na náš vzhled. Látky obsažené v ovoci posilují vlasy, nehty a pokožku, které si tak mohou zachovat zářivý vzhled a mladistvý jas.
Čištění těla od toxinů, které se hromadí z prostředí a jídla plus doprovodná ztráta nadbytečných kilogramů může probíhat v různých časových obdobích – 5, 10, 15, 20 nebo více dní. Výběr očistného a hubnoucího režimu je individuální záležitost, ale každý z těchto postupů nás přibližuje ke štíhlému a zdravému tělu, které chce určitě mít každý.
KTERÉ OVOCE MÁ NA PODZIM NEJSILNĚJŠÍ BLAHODÁRNÝ VLIV NA OČISTU A HUBNUTÍ?
Potřebujeme ty, které dávají impuls trávicím procesům a zároveň naplňují tělo vitamíny. Ovoce s vlákninou a bílkovinami vyžaduje od těla více energie na zpracování a trávení, a to ovlivňuje celkovou látkovou výměnu.
Takovými jsou především GRAPEFRUITY, CITRONY A JABLKA. Poslední jmenované obsahují pektin regulující lipidy. Vitamin C v nich ROZPOUŠTÍ TUKY a zabraňuje jejich hromadění v těle.
Při výběru ovoce, které naplní tělo vitamínem C, potřebným pro zimní období, je třeba být opatrní s těmi, ve kterých jsou také sacharidy ve formě ovocného cukru. Neměli byste to přehánět.
Nabízím vám některé doporučené potraviny a tipy pro podzimní dietu:
SEZÓNNÍ ZELENINA A OVOCE:
Dýně, batáty a mrkev – tyto oranžové druhy zeleniny jsou bohaté na beta-karoten, který podporuje zdraví kůže a posiluje imunitní systém.
Cibule, česnek a zázvor – mají přírodní antibakteriální a protizánětlivé účinky, což pomáhá hlavně v prevenci nachlazení.
Kapusta, růžičková kapusta, zelí – bohaté na vitamíny C a K, podporují imunitní systém a trávení. Vitamín K je důležitý pro zdraví našich kostí.
Jablka a hrušky – obsahují vlákninu, která podporuje trávení, a antioxidanty, jež chrání buňky.
Pohanka, jáhly, oves – celozrnné obiloviny jsou bohaté na vlákninu, která udržuje pocit sytosti, a dodávají energii na delší dobu. Jsou skvělou součástí teplých kaší či příloh k hlavním jídlům.
KOŘENÍ A BYLINKY NA ZAHŘÁTÍ:
Skořice, hřebíček, kardamom a kurkuma – tyto druhy koření mají zahřívací účinek, podporují metabolismus a mohou posílit imunitní systém.
Zázvorový čaj – výborný pro zklidnění trávicího traktu a zahřátí organismu.
FERMENTOVANÉ POTRAVINY:
Kysané zelí, kimchi, kefír – fermentované potraviny jsou zdrojem probiotik, která podporují zdraví střev, což je klíčové pro silný imunitní systém. Mimochodem kysané zelí skvěle kontroluje cukr v krvi.
ZDRAVÉ TUKY:
Ořechy, semínka, avokádo a olivový olej – tyto potraviny obsahují zdravé tuky, které podporují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a poskytují dlouhodobou energii.
ZVÝŠENÝ PŘÍJEM VITAMÍNU D
V chladnějších měsících může být méně slunečního svitu, takže je dobré zařadit potraviny bohaté na vitamín D, jako jsou vejce, ryby (losos, sardinky) nebo případně doplňky stravy.
LUŠTĚNINY A BÍLKOVINY
Čočka, fazole, hrách – jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, které zasytí a dodají energii.
Libové maso a ryby – vynikající zdroj bílkovin, železa a omega-3 mastných kyselin, které podporují mozkovou činnost a snižují záněty.
Krásný a zdravý, energií nabitý podzim přeje Váš Mirek.

Pro Kartářky světla Mirek

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy po ruce, stejně tak, jako váš telefon. Rády vám odpoví.

Víkendový horoskop: Luna v Blížencích ráda naslouchá svým přátelům

S ubývající Lunou ve znamení Býka procítíme vůně podzimní přírody. Barevné odstíny padajícího listí vybízejí k procházkám, chytání posledních slunečních paprsků a houbaření.  Nedělní Luna ...

Andělský horoskop od 17.10. do 16.11.

Živel země BÝK – Vaším Andělem strážným je Asmodel Naučte se mnohem lépe organizovat svůj čas. Často na sebe přebíráte mnoho povinností, které ale nejste ...

Blíží se říjnový úplněk v Beranu. Jak ovlivní každé znamení zvěrokruhu?

Již zítra nastane ve 13:26 superúplněk v ohnivém znamení Berana Tento silný úplněk bude o odvaze, konání, individualitě a může mít vliv na vaše rozhodování ...

JAK SI UCHOVAT SVÉ OSOBNÍ KOUZLO V DOBĚ PADAJÍCÍHO LISTÍ?

V každém ročním období se hodí být šik a k tomu je potřeba být i fit. Léto nás opustilo a období kouzelných slunečných rán a ...
/ Články

Samuelčiny šamanské vzkazy 14.10.-20.10,

Pro Berany - HRAVOST Milí Berani, tento týden je ideální čas užít si více zábavy než kdy jindy. Najděte si příležitost, kde se můžete odreagovat ...

Karta týdne 14.10.-20.10. je Desítka disků. Slibuje zaslouženou odměnu

Magická tarotová karta Desítka disků věští řešení věcí kolem rodiny a bydlení, zaslouženou odměnu,  příliv hojnosti, možností zhodnocení majetku, či podné vize. Karta symbolizuje trvalé ...

Týdenní horoskop 14.10.-20.10. Co přinese úplněk v ohnivém znamení Berana?

V pondělí 14.10. nastane trigon Slunce s Merkurem a díky tomu si uvědomíme, jaký smysl má naše práce. Počítat však můsíme s tím, že ve ...
Víkendový horoskop

JAK POSILOVAT SVOJI INTUICI

Máte pocit, že nemáte spěchat a ještě byste si chtěli vychutnat atmosféru nedělního rána a rozum vás zatím popohání, ať nepříjdete pozdě. Co naplat, rozum ...
/ Články, intuice

Kouzelný šálek čaje

Tento čajový rituál pomůže nejenom čarodějkám dodat sílu, nadhled i vize.  Čaj je v magii přiřazen živlu Vody a Ohně a astrologicky si rozumí  se ...

Víkendový horoskop: Luna ve Vodnáři nese zpeštření plánů

Nové prostředí, trávení času, nová místa i lidé. Luna ve Vodnáři se nám postará o inovaci plánů. Pluto vyjde ze zvé retrográdní fáze a spolu ...
/ Články

Příspěvek byl publikován v rubrice Články a jeho autorem je Helen Stanku. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Autor: Helen Stanku

Jsem kartářka, která s kartami dospívala. Karty byly vždy mými kamarádkami a také mne štvaly. Hádala jsem se s nimi. Zkoušela jsem je obměkčit a časem jsem pochopila, že musím začít u sebe. Karty reagují na mne, na moje podvědomí a na energie člověka, jemuž vykládám. Tyto energie jsou proměnlivé, jako všechno kolem nás.